Det här gör jag om dagarna

Jag vet, bloggen har gått i ide. Ska försöka blåsa lite liv i den.


På mitt senaste inlägg fick jag en kommentar från en ny läsare som vill veta lite mer om utbildningen här i Gotland. Och det är med nöje jag här ger en liten genomgång av vad vi gjort hittills och vad som komma skall. Och hoppas att det ger dig en liten hint om vad vi gör och så :)

Skolan är för det första en skola som är både genus- och miljömedveten, vilket innebär att vi på måndagar har något som kallas forumtid där vi till exempel ser film eller lyssnar på gästföreläsare angående genusfrågor, som vi sedan diskuterar/skriver/pratar om i klassen. Och den miljömedvetna biten tar sig väl mest uttryck i att vi källsorterar och så.

Till skillnad från kanske andra skrivarlinjer så skriver vi väldigt mycket på lektionstid. Det är mer sällan att vi bara sitter och lyssnar som på en föreläsning. Utan det är snarare att vi pratar om något, diskuterar lite, och sedan får vi en skrivuppgift sammankopplat till det. De första veckorna skrev vi väldigt mycket, det var många skrivövningar under en och samma vecka, både längre och kortare; allt från att den skulle göras på tio minuter eller till nästa dag. Nu har vi gått in i den första delkursen som är dikt. Och nu har vi mer kontinuerliga veckouppgifter, trots att vi fortfarande har mycket skrivövningar under lektionen och någon gång ibland en uppgift över en dag.

Men det som nog är bland det viktigaste, och det hela linjen bygger kring, är textsamtalet. Detta innebär att man på fredag lämnar in sina texter till sin textsamtalsgrupp, och under en vecka läser man sina gruppmedlemmars texter och pratar sedan om dem. Och jag tyckte det lät väldigt jobbigt, att sitta och ta emot massa kritik när man lämnat ut sin text. Men det är verkligen inte så! Det är snarare så att man sitter och berättar om hur man upplevde texten, beskriver den, och hjälper varandra att se sin text.

Sedan kommer vi att läsa mycket under årets gång, samt jobba med uppläsning. Så jag tycker att linjen verkligen täcker allt inom skrivandet och läsandet som jag känner är viktigt för mig. Man har också möjlighet att få jobba med lite större skrivprojekt om man vill det.

Och lärarna här är hur bra som helst! Riktigt riktigt bra.

Så, du som funderar på att gå den här linjen; GÖR DET! Det är det bästa valet jag någonsin har jag gjort :)

Och jag skulle gärna vilja lägga ut texter jag skrivit och visat upp, men efter en insident där en av mina texter blev stulna så vågar jag inte göra det längre. Men har du/ni mer frågor får du/ni mer än gärna höra av dig/er!


Hösthälsningar till er alla

Dansa, fastän

"Jag ska dansa fastän hjärtat brister"

Lyssnar på Säkerts nya album och känner hur det spritter i hela kroppen. Kanske att jag tar mig en svängom genom rummet.

Livet här i Fårösund har redan blivit vardag; vi skriver, skrattar och förundras. Känns som att vi varit här betydligt längre än tre veckor. Den här veckan har vi inlett den första delkursen dikt och jag känner inspirationen flödas i alla rum. Tänk, det här ska jag få göra i nio månader? HELT SJUKT

Satt i fönstret häromdagen, i solen och blåsten, och dinglade med fötterna. Det är något härligt med att dingla med fötterna. Bara som en liten parantes sådär.

Nämen, jag lever och mår i alla fall. Det händer saker hela tiden så tycker ni att jag är dålig på att uppdatera, höra av mig, berätta, ja då är det för att det är fullt upp. Men stör mig gärna i min bubbla.

Avslutar med ett av dagens verk, en liten haiku;


Nedbitna naglar
och raggsocksprydda fötter
inväntar vinter.




KRAM